Când cineva apropiat trece în neființă, trebuie să ai în vedere pregătirea ritualului funerar. În cele mai multe cazuri, acesta necesită cheltuirea unor sume consistente de bani. Însă, o mare parte din ei pot fi obținuți de la stat, sub formă de ajutor pentru deces.
Este bine de știut că poți primi sprijin financiar indiferent dacă alegi înhumarea tradițională sau servicii de incinerare.
Însă cum poți beneficia de ajutorul de la stat pentru deces, de ce acte ai nevoie și când îl primești? Vei afla în articolul de astăzi.
Ce reprezintă ajutorul de la stat pentru deces
Ajutorul de la stat pentru deces reprezintă o sumă de bani pe care o primești în cazul în care cineva apropiat decedează, iar tu suporți cheltuielile. Acesta se decide anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și suma este nerambursabilă, dacă întrunești anumite condiții.
Ajutorul financiar poate fi folosit pentru achitarea serviciilor funerare sau orice implică pregătirea ceremoniei.
Cine beneficiază de ajutor de la stat pentru deces?
Beneficiarii ajutorului de la stat pentru deces sunt persoanele care se ocupă de ritualul funerar, de regulă membrii familiei:
- soțul,
- soția,
- copii biologici,
- copii adoptați,
- părinții soților,
- bunicii soților.
Acesta poate fi solicitat și de altă persoană care dovedește cu actele corespunzătoare că a suportat cheltuielile de înmormântare. Însă acest lucru este posibil doar în cazul în care niciunul dintre membrii menționați mai sus nu solicită ajutorul financiar.
Care sunt condițiile pentru primirea ajutorului financiar pentru deces?
Pentru a primi sprijinul financiar în caz de deces, una dintre cele mai importante condiții este ca persoana care a trecut în neființă să fi fost asigurată în sistemul public.
Dacă cel trecut în neființă nu a fost asigurat, o altă condiție pentru primirea ajutorului financiar este să fi făcut parte dintr-o familie cu membrii asigurați.
Merită menționat faptul că valoarea ajutorului de deces primită va fi diferită, în funcție de caz.
În condițiile în care vorbim despre decesul asiguratului sau al pensionarului, ajutorul financiar pentru înmormântare va fi de 6.095 lei. În cel de-al doilea caz, suma primită va fi de 3.048 lei.
Pentru primirea sumei este necesară prezentarea certificatului de deces și a altor acte.
Acte necesare pentru obținerea ajutorului pentru deces
Pentru a putea primi ajutorul financiar pentru deces, trebuie să înaintezi un dosar prin care să-l soliciți. Ce include?
- certificatul de deces în original și copie,
- actul de identitate al celui care solicită ajutorul pentru înmormântare, în original și copie,
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces,
- acte de stare civilă care să demonstreze gradul de rudenie cu cel trecut în neființă, în original și copie,
- cuponul de pensie în original pentru pensionari,
- o adeverință în original care demonstrează faptul că persoana decedată urma o formă de învățământ la momentul decesului pentru cei cu vârsta cuprinsă între 18-26 de ani,
- dovezi în original și copii care demonstrează că solicitantul s-a ocupat de cheltuielile aferente: bonuri fiscale, chitanțe, facturi de la serviciile de pompe funebre,
- după caz, adeverință de la angajator care atestă faptul că cel decedat era angajat.
Dosarul cu actele de mai sus trebuie prezentat la Casa Teritorială de Pensii ori la instituția care se ocupă de bugetul asigurărilor pentru șomaj. Este bine de știut că dosarul poate fi depus prin poștă sau în format electronic.
Dacă prezinți toate actele necesare, primești ajutorul de deces în termen de 3 zile lucrătoare.
Diferența dintre ajutor de deces și ajutor de înmormântare
Ajutorul de deces și ajutorul de înmormântare sunt, în sine, același lucru. Reprezintă o sumă primită în caz de deces. Aici, însă, diferă sursa ajutorului financiar.
Ajutorul de deces se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat, pe când ajutorul de înmormântare se poate obține de la angajator, în urma unei clauze în contractul colectiv de muncă.
Cine te îndrumă pentru obținerea ajutorului de deces
În momente dificile, poate nu știi exact care este procedura de obținere a ajutorului de deces. Echipa Funero este non-stop alături de tine cu sfaturi și îndrumări pentru ca totul să se desfășoare cât mai repede cu putință.
În afară de obținerea ajutorului de deces, suntem alături de tine și cu primul memorial virtual din România, pentru ca amintirea celor dragi ție să dăinuie în eternitate.