Costuri totale în caz de repatriere. De ce buget ai nevoie

Etichete:
No items found.

În cazul repatrierilor, ceremonia înmormântării este adesea amânată cu câteva zile până când trupul neînsuflețit este preluat și adus acasă. Iar dacă nu știi ce să faci în caz de deces în altă țară, articolul de astăzi te va ajuta să afli care sunt costurile totale în caz de repatrieri și la ce să te aștepți.

Pentru repatrierea celor decedați este nevoie de condiții speciale de transport și întocmirea unui set de acte care să faciliteze procesul. De aceea, firmele de repatrieri sunt cele care se  ocupă de a-i aduce pe cei dragi acasă lângă familie. Iar de cele mai multe ori, costurile sunt calculate în funcție de mai multe aspecte.

Cât costă repatrierea persoanelor decedate?

În primul rând, repatrierea reprezintă procesul complet prin care persoanele decedate în alte țări sunt aduse înapoi în locul natal pentru a putea fi înmormântate demn. Iar în ceea ce privește costurile unei repatrieri, ele pot varia din diferite motive.

De exemplu, distanța până la locul unde se află decedatul reprezintă un aspect care influențează prețul serviciilor de repatrieri. Așadar, cu cât trupul neînsuflețit se află la o distanță mai mare, cu atât costul este mai ridicat. De exemplu, repatrierea din spațiul european poate avea un cost mai redus decât repatrierile intercontinentale.

De asemenea, prețul poate varia și în funcție de metoda de transport:

  • rutier;
  • naval;
  • aerian.

Un aspect diferit în cazul repatrierilor este așezarea decedatului în sicriu de zinc din motive sanitare. Deoarece pot trece chiar și luni până ca trupul neînsuflețit să ajungă înapoi acasă, sicriul de zinc este necesar pentru a putea păstra trupul în condiții potrivite până la înhumare. Iar achiziționarea unui sicriu adițional influențează prețul total.

Și pentru că există numeroase firme de repatrieri, costurile pot varia de la o ofertă la alta. De aceea se recomandă cererea mai multor oferte de preț și alegerea serviciului potrivit în cazul repatrierii.

Ce intră în costul repatrierii decedatului?

În mod clar, în costul complet al repatrierii intră transportul decedatului înapoi în țara natală. Ba chiar mai mult, sicriul este adus la capelă și depus pentru oficierea slujbei de priveghi. Tot în costul repatrierii intră și condițiile speciale de depozitare și transport a defunctului, precum și procesul de îmbălsămare și pregătire. 

Și pentru că spuneam că repatrierea nu se poate realiza fără actele aferente acestui proces, obținerea lor intră tot în costul repatrierii.

Totuși, sicriul decedatului, hainele sau accesoriile sicriului nu intră costurile repatrierii. Cu alte cuvinte, firma de servicii funerare poate să îți ofere doar serviciul repatrierii în cazul în care ai achiziționat deja sicriul sau alte bunuri. Însă poți și să alegi din produsele lor, ale căror prețuri vor intra în oferta serviciului complet de repatrieri.

Practic, atunci când tu ceri o ofertă, poți opta pentru tot ceea ce ai nevoie de la firma de servicii funerare. În plus, poți chiar și să alegi servicii de catering pentru parastas dacă firma are posibilitatea de a oferi mâncare pentru pomană.

Ajutor pentru repatrieri: cine suportă costurile

Adesea, cei care se pregătesc de deces încă din timpul vieții sunt bătrânii. Ei își cumpără loc de veci și uneori chiar comandă piatră funerară inscripționată cu numele și data nașterii. Totuși, decesul poate apărea în orice clipă în viața unui om. Iar în cazul celor care nu se pregătesc de dinainte, costurile de înmormântare sunt mai crescute.

Și pentru a putea suporta cu ușurință cheltuielile de înmormântare, există ajutoare în caz de deces care acoperă o parte din costuri. De regulă, ajutoarele sunt oferite de Casa de Pensii. Însă în cazul repatrierilor, nu se acordă remunerație pentru acoperirea cel puțin parțială a costurilor aferente.

Deoarece legislația țării nu prevede acordarea de ajutoare din partea statului, cheltuielile pentru serviciile repatrierii sunt suportate de către familia decedatului sau apropiații săi. Totuși, există și cazuri în care costurile sunt suportate parțial sau integral de firma la care defunctul a fost angajat, însă doar dacă este stipulat în contractul de muncă. 

Iar de cele mai multe ori, aceste cheltuieli sunt suportate de firmă în cazul în care decesul a survenite în urma unui accident de muncă sau din cauze naturale în timpul orelor de muncă. Cu alte cuvinte, dacă defunctul călătorea din motive personale, locul de muncă nu este obligat să acopere costurile înhumării.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.