De ce se acoperă oglinzile din camera decedatului

Etichete:
No items found.

Dacă o persoană dragă a decedat, iar familia îndoliată alege înmormântarea tradițională ca modalitate de a-și lua rămas bun, pe lângă întocmirea actelor necesare, trebuie îndeplinite anumite obiceiuri specifice zonei, pentru păstrarea tradițiilor.

Desigur, rămâne la alegerea celor care se ocupă de înhumarea tradițională dacă le urmează sau nu. Însă, în cele mai multe cazuri, mai ales dacă discutăm de persoane din generații trecute, acestea și-ar dori să le fie respectate dorințele și să fie înmormântate creștinește.

Așa că, în cele ce urmează, vom discuta despre acoperirea oglinzilor din camera decedatului, ce înseamnă acest obicei și de ce este urmat.

Superstiții din lume legate de oglinzi

Pentru a putea înțelege de ce se acoperă oglinzile din casă sau din camera unde are loc privegherea decedatului, trebuie menționate anumite semnificații și superstiții legate de acestea în lume sau în spațiul românesc pe care oglinzile le poartă în lume sau în spațiul românesc. 

Astfel, merită să aflăm că oglinzile sunt privite ca portaluri către viitor sau către alte lumi. Mai mult:

  • spargerea unei oglinzi înseamnă 7 ani de ghinion în lumea pământeană,
  • dacă o oglindă se sparge singură, va avea loc o tragedie,
  • nu e bine să te uiți în oglindă dacă ai chipul luminat doar de o lumânare,
  • nu e bine ca, în primul an de viață, copiii să se privească în oglindă,
  • nu e bine să ții o oglindă mare în dormitor deoarece îți poate fura din energie.

În afară de aceste superstiții, mai există și alte credințe legate de oglinzi. Pe parcursul timpului, ele au fost investite cu o simbolistică aparte, mai ales când vine vorba de decesul cuiva. 

De ce se acoperă oglinzile din casă în caz de deces

În caz de deces, după ce trupul defunctului este adus în casă pentru priveghiul care durează 3 zile, oglinzile și alte obiecte reflectorizante trebuie acoperite. De ce? 

Din mai multe motive. 

Conform ziselor străvechi, oglinda trebuie acoperită pentru ca sufletul persoanei să nu rămână captiv în ea și să-i bântuie pe cei care rămân în casă. Sau să se plimbe între lumea celor vii și lumea celor morți, fără să-și găsească pacea.

Al doilea motiv pentru care oglinzile se acoperă este ca moartea să nu se reflecte în ele și să-și aleagă următoarea victimă după cel decedat.

În plus, dacă oglinzile nu se acoperă, există credința că sufletul celui decedat se reîncarcă în prima persoană care se uită în oglindă. 

Mai trebuie menționat și faptul că, dacă apare imaginea celui trecut în neființă în oglindă, în scurt timp va mai deceda cineva din casă. 

Priveghiul în Camera Rece și acoperirea oglinzilor

Așa cum am putut observa, acoperirea oglinzilor în caz de deces este un obicei care completează ceremoniile mortuare din România.

Pe lângă credințele enumerate mai sus, mai rămâne o întrebare: dacă priveghiul nu se desfășoară în casa defunctului, ci în Camera Rece, se mai acoperă oglinzile?

Conform credințelor populare, da, trebuie acoperite chiar dacă privegherea nu are loc în casa celui decedat  pentru că sufletul lui se plimbă prin toate locurile prin care a fost în timpul vieții.

Servicii funerare complete pentru înmormântări

Funero îți oferă servicii funerare complete, îndrumări și sfaturi legate de obiceiuri precum acoperirea oglinzilor în caz de deces. Indiferent de nevoile tale, suntem aici pentru tine în momente grele.

Am construit primul memorial virtual din România pentru ca amintirea celor dragi să dăinuie veșnic. Aprinde o lumânare și roagă-te în tihnă ca cel care a trecut în neființă să-și găsească liniștea.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.