La un moment dat, toți vom fi puși în situația de a ne despărți de cineva drag din cauza trecerii acestuia în neființă. Și, dacă persoana respectivă a ales înhumarea tradițională, în funcție de regiunea geografică, vor exista anumite obiceiuri pe care e necesar să le cunoști. De ce? Pentru că cei mai mulți își doresc ca ultimul lor drum să se desfășoare conform tradițiilor de odinioară.
Află, în cele ce urmează, obiceiuri care se respectă sau se respectau la înmormântări în zona Transilvaniei, Moldovei, Bucovinei și Olteniei.
Obiceiuri de înmormântare generale
Atunci când cineva drag decedează, există o serie de obiceiuri care se practică peste tot în țară. Unele dintre ele poartă pecetea păgânismului, însă, din cauza practicii lor din vremuri vechi, sunt acceptate de către comunitate, și anume:
- acoperirea tuturor oglinzilor din casa unde a stat decedatul,
- aprinderea tuturor luminilor din locuință,
- purtarea unei panglici negre la mână timp de 40 de zile,
- purtarea hainelor negre,
- scoaterea din casă a decedatului cu picioarele înainte.
Urmează să afli care sunt obiceiurile la înmormântare și în alte zone ale țării.
Obiceiuri la înmormântare în zona Transilvaniei
În zona Transilvaniei sunt angajate femei cu rolul de bocitoare, acestea având rolul de a plânge decesul persoanei respective.
Pe parcursul drumului spre cimitir se trag clopotele de trei ori, iar convoiul mortuar se aranjează astfel:
- cineva care ține crucea cu care va fi îngropat,
- persoanele care țin vinul și coliva,
- persoanele care țin coroanele și jerbele,
- cei care poartă șfeșnicele,
- cântărețul și preotul,
- mașina sau carul mortuar,
- rudele celui trecut în neființă,
- restul participanților.
În timpul procesiunii se cântă ,,Sfinte Dumnezeule’’.
Obiceiuri la înmormântare în zona Moldovei
Drumul de la casă spre cimitir al celui trecut în neființă împreună cu familia și rudele este marcat de 12 opriri, iar în timpul fiecăreia se citește câte o Evanghelie.
Aici, cei care se ocupă de înmormântare, au nevoie de fix 24 de persoane care să care podoabele, adică cele trei cruci, crucile de ceremonie și cea care se va așeza la capul decedatului, șfeșnicele, coliva, colacii, care sunt de patru feluri: fântânița, scărița, porumbeii și optarii.
Pe fiecare podoabă se va pune câte un prosop cu un bănuț legat cu ață. În biserică, în timpul slujbei, fiecare om primește de pomană o lumânare legată cu o batistă.
La groapă, după ce se bate capacul peste coșciug, preotul care oficiază slujba ia vinul roșu din apaos și varsă în formă de cruce peste sicriu. Fiecare persoană din familie ia un pumn de pământ și aruncă peste sicriu.
Obiceiuri la înmormântare în zona Bucovinei
După trecerea în neființă a unui membru din familie, în zona Bucovinei se trag clopotele de trei ori pe zi (sau o dată seara, înainte de asfințit) până în ziua înhumării tradiționale pentru a anunța decesul în sat.
Cei din familie se îmbracă în port popular de culoare neagră, femeile își acoperă capul cu basmale de aceeași culoare, iar bărbații nu se mai bărbieresc.
În ziua înmormântării este pregătit ciurul, adică o creangă de prun așezată într-un vas mare și înalt de lemn împodobit cu nuci, bomboane și aluat de pâine împletit în diverse forme. Slujba se ține acasă la cel decedat sau la biserică, apoi urmează procesiunea înmormântării.
Obiceiuri la înmormântare în zona Olteniei
În sicriu, sub capul celui decedat, se pun câteva obiecte pentru a trece vămile spre Rai și anume: nouă cioburi de porțelan, nouă pietricele, nouă boabe de tămâie, o sfoară roșie, un piepten, săpunul cu care a fost spălat și o turtă mică făcută din făină curată.
La fel ca în zona Moldovei, în ziua înmormântării, drumul de la casă către cimitir este marcat de opriri și de citirea Evangheliilor. În unele zone, după terminarea citirii textelor sfinte, se aruncă în sus cu monede pe care oamenii care fac parte din cortegiul funerar le strâng.
La groapă, după ce sicriul este pus în pământ, groparul primește de pomană o găină vie care este trecută de rude peste mormânt.
Echipa Funero și înhumarea tradițională Memorial
Sfaturile și ajutorul de la Funero în caz de deces îți stau la dispoziție. De asemenea, am pregătit și primul memorial virtual din România unde poți să te retragi în liniște și să aprinzi o lumânare în amintirea celui trecut în neființă.