Trăirea doliului. Cum te vindeci după decesul cuiva drag

Etichete:
No items found.

Pierderea unei persoane dragi implică, în primă fază, un șir lung de sentimente greu de gestionat. De la furie, tristețe, frustrare, apatie, resemnare și, la un moment dat, acceptare.

Însă, vindecarea după pierderea unei persoane dragi apare abia după trăirea doliului, acea perioadă în care persoana îndoliată se luptă cu emoțiile. Și încearcă să înțeleagă ce se petrece.

De ce se ține doliu? Cum ajută mai exact trăirea doliului? Vindecarea după pierderea unei persoane dragi depinde și de aceasta? Aflăm în cele ce urmează.

Cum și de ce se ține doliu

În multe culturi din lume, doliul este marcat de o vestimentație specială și exprimarea sentimentelor de durere trăite de persoana care a suferit o pierdere. Pentru unii oameni, doliul poate face parte din călătoria spre acceptare, acea călătorie care te învață ce înseamnă durerea sufletească.

Însă acest obicei nu este doar despre haine negre, priviri în pământ și lacrimi. Sau despre a arăta neapărat celorlalți suferința prin care treci. Reprezintă și înțelegerea durerii. Și o luptă cu sine pentru a accepta, în final, ce s-a întâmplat.

Chiar dacă obiceiurile sau vestimentația de doliu sunt diferite, durerea este la fel peste tot în lume.

Dar de ce se ține doliu?

Unul dintre răspunsuri ar fi că doliul reprezintă un ritual prin care cei rămași în viață cinstesc și onorează amintirea celui trecut în neființă.

Un alt răspuns ar fi că, după o durere atât de mare, ai nevoie de timp ca să-ți înțelegi sentimentele și să-ți regăsești liniștea. Ai nevoie de îndeplinirea ritualurilor de pomenire pentru a-ți valida sentimentele și a accepta că cel decedat nu se mai întoarce.

Uite ce spune Biblia despre doliu și află, în cele ce urmează, de ce un alt răspuns la întrebarea de ce se ține doliu ar putea fi acela că ajută la vindecarea persoanei în cauză.

Trăirea și etapele doliului

Am afirmat faptul că trăirea doliului ajută la procesul de vindecare ulterior decesului unei persoane dragi. Însă ce presupune, mai exact, și care sunt etapele?

Pentru fiecare persoană în parte, doliul este diferit. Nu există un om care să simtă durerea la fel. Într-adevăr, trăirea doliului se referă și la ritualul exterior, care impune obiceiuri precum purtarea hainelor negre, sobrietate, respectarea canoanelor religioase impuse de Biserică precum pomenirea celui adormit și împlinirea slujbelor.

Însă aici se discută și despre emoția pierderii. Despre șoc, despre starea interioară de tristețe dificil de gestionat. Despre frustrare, teamă, despre sentimentul că puteai face mai mult.

Mai explicit, trăirea doliului înseamnă trecerea prin etapele doliului, adică prin:

  • șocul inițial,
  • conștientizarea decesului,
  • episodul depresiv,
  • acceptarea pierderii celui drag și faptul că acesta nu se mai întoarce,
  • reîntoarcerea spre realitate.

Trăirea perioadei de doliu nu presupune doar trecerea prin etapele de mai sus, presupune validarea și înțelegerea lor.

Din episodul trăirii doliului mai fac parte exprimarea emoțiilor și acceptarea sentimentelor intense, indiferent că vorbim de frică, furie sau tristețe. Acestea apar în timpul etapelor doliului și este indicat să nu fie înăbușite.

Trăirea doliului și importanța lui în procesul de vindecare

Am înțeles că trăirea perioadei de doliu presupune parcurgerea etapelor acestuia, cât și validarea stărilor și a sentimentelor care vin o dată cu ele. Însă când putem vorbi despre vindecare?

Ultima etapă se referă la reîntoarcerea spre viață. O putem considera vindecare?

Depinde mult de la persoană la persoană.

Conform Bisericii, atunci când cineva apropiat decedează, doliul ar trebui să dureze un an. În tot acest timp, după caz, te ocupi de pomenirea celui trecut în neființă, păstrezi hainele negre și nu participi la petreceri.

Însă, chiar dacă perioada de un an s-a scurs, și teoretic, trăirea doliului s-a scurs și ea, acest lucru nu implică și vindecarea. Dar faptul că ți-ai trăit suferința și ai trecut prin etapele doliului e un pas către vindecarea totală.

Trăirea doliului e importantă pentru procesul de vindecare, chiar dacă acest proces este unul îndelungat.

Nu uita că echipa Funero este alături de tine cu sfaturi și ajutor pentru perioada de doliu. Cinstește amintirea celui drag trecut în neființă cu ajutorul primului memorial virtual din România.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.