Moartea unei persoane dragi este întotdeauna un moment profund dureros. Dincolo de impactul emoțional, ești adesea nevoit să faci față unor obligații administrative care nu pot fi amânate.
Durerea nu se oprește în clipa în care primești vestea tragică, din contră, urmează o perioadă în care trebuie să gestionezi o serie de demersuri legale și birocratice care, în lipsa informațiilor corecte, pot deveni copleșitoare. Iar atunci când nu știi de unde să începi, lucrurile pot părea pur și simplu haotice.
Tocmai din dorința de a veni în sprijinul celor care trec printr-o astfel de experiență, am realizat un ghid complet și actualizat cu acte necesare în caz de deces.
Certificatul constatator al decesului
Certificatul constatator este primul document care trebuie obținut din seria de acte necesare în caz de deces. Fără acest document procesul obținerii Certificatului de deces nu poate fi realizat și astfel înmormântarea nu poate avea loc. De unde îl obții?
Există două situații. În cazul în care decesul a avut loc la spital actul va fi întocmit de medicul de gardă, de medicul anatomopatolog (în cazul în care s-a cerut autopsia), sau serviciul de medicină legală (dacă decesul are cauze neclare sau violente).
În cazul în care decesul a survenit la domiciliu, certificatul va fi eliberat de către medicul de familie. În ambele situații (deces la spital sau la domiciliu), Certificatul constatator poate fi eliberat la cel puțin 24 de ore de la momentul decesului, conform reglementărilor în vigoare. Singura excepție este în cazul în care decesul este considerat ca fiind suspect.
În anul 2025, autoritățile lucrează la implementarea unui sistem național digital prin care certificatul constatator să fie transmis electronic direct către primărie, cu scopul de a simplifica și grăbi procesul de înregistrare a deceselor.
.jpg)
Ce trebuie să conțină Certificatul constatator al decesului?
- numele și prenumele persoanei decedate
- data și ora decesului
- cauza medicală a decesului
- datele personale ale persoanei decedate, precum data nașterii, starea civilă, domiciliul, nivelul de instituție, etc.
- locul decesului
Ce acte ai nevoie pentru Certificatul de Deces?
Așa cum am menționat anterior, Certificatul de deces este un document esențial, fără de care nu se poate întreprinde niciun demers important, inclusiv înmormântarea.
Se obține de la Starea Civilă a Primăriei sectorului, orașului sau comunei unde a avut loc decesul. De asemenea, trebuie să fie eliberat în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data decesului. Documentele necesare sunt:
- Certificatul constatator;
- Actul de identitate al persoanei decedate;
- Certificatul de căsătorie și naștere al defunctului;
- Actul de identitate al persoanei care declară decesul;
- Actul care determină gradul de rudenie al persoanei care declară decesul (certificatul de căsătorie și certificatul de naștere);
- Livretul militar, în funcție de caz.
.jpg)
Dosarul pentru Casa Județeană de Pensii (CJP)
Ajutorul de deces reprezintă un sprijin financiar important, care poate contribui semnificativ la reducerea poverii financiare în urma unui eveniment tragic. Acesta ajută familiile să facă față cheltuielilor neprevăzute legate de înmormântare și alte formalități administrative.
În cazul dosarului pentru Casa de Pensii actele necesare sunt:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);
- Certificatul de deces, în original plus două copii ale documentului;
- Actul de identitate al persoanei care declară decesul;
- Actul care determină gradul de rudenie al persoanei care declară; decesul (Certificatul de căsătorie și Certificatul de naștere);
- un cupon de pensie al persoanei decedate, după caz;
- o factură din partea firmei funerare, semnată și ștampilată;
- un extras de cont semnat și ștampilat, în cazul în care dorești ca banii să fie virați în contul bancar;
- adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din Revisal, după caz.
Pentru mai multe informații despre situațiile excepționale, vă invităm să consultați articolul nostru intitulat Ajutorul de deces s-a majorat și în anul 2025.
Chiar dacă birocrația este ultimul lucru la care vrei să te gândești atunci când pierzi pe cineva drag, este esențial să cunoștii pașii pe care trebuie să îi urmezi și actele de care vei avea nevoie la fiecare instituție.
Dacă simți că procesul devine copleșitor, nu ezita să apelezi cu încredere la o firmă de servicii funerare autorizată, precum Funero. Noi te vom ghida pas cu pas și vom prelua chiar și întocmirea dosarului pentru Casa Județeană de Pensii (CJP).