Acte și proceduri necesare în caz de repatriere

Etichete:

Cei dragi decedați sunt adesea conduși pe ultimul drum la trei zile de la deces. Însă în cazul repatrierilor, procedura poate dura mai mult timp. Și este nevoie de ajutorul unei firme specializate pentru a se putea ocupa de tot ceea ce înseamnă acte și proceduri în caz de repatriere.

Când vine vorba de decesul în străinătate, există o serie de documente care sunt necesare pentru a putea transporta defunctul înapoi acasă. Și pentru că repatrierea nu se poate face în lipsa lor, iată care sunt actele specifice și cine se ocupă de procurarea tuturor documentelor.

Întocmirea actelor pentru repatriere: cine se ocupă

Pentru că legislația internațională prevede standarde speciale în transportarea decedaților, este nevoie de firme autorizate pentru repatrieri. Ele dispun de mașini spațioase dotate cu sisteme frigorifice pentru a menține defunctul în stare potrivită pentru pregătirea înhumării.

Tot firmele specifice oferă și serviciul de obținere a documentelor în baza cărora se face repatrierea. De ce? Pentru că o parte din documente trebuie obținute de la autoritățile din țara în care s-a produs decesul.

Așadar, pe lângă serviciile de repatrieri, firmele pot oferi și ajutor în alegerea sicriului și tot ce trebuie să faci în caz de deces. De la hainele defunctului și până la prosoape sau batiste, ori chiar masa pomenii. Însă este important să stabilești cu exactitate ceea ce ai nevoie sau chiar un număr aproximativ de persoane care ar putea veni la înmormântare.

De aceea, în momentul alegerii firmei de repatrieri te poți orienta și în funcție de ceea ce îți mai oferă și care sunt costurile.

Ce acte sunt necesare pentru repatrierea decedaților?

Setul de acte care încheie complet procesul legal al înmormântării este format din documentele personale ale defunctului și actele legate de deces. Așadar, firma de repatrieri trebuie să preia de la familie următoarele documente:

  • Certificatul de naștere al decedatului;
  • Certificatul de căsătorie dacă este cazul;
  • Sentința de divorț dacă este cazul;

Ulterior, angajații firmei de repatrieri care asigură transportul trebuie să preia:

  • Actul de identitate al defunctului;
  • Pașaportul;
  • Certificatul constatator de deces;
  • Certificatul de îmbălsămare;
  • Pașaportul mortuar.

În cazul în care dorința defunctului s-a rezumat la incinerare, ea se produce în țara în care a avut loc decesul, iar urna cu cenușă va fi ulterior transportată în țara natală. Totuși, pentru incinerare nu este nevoie de obținerea pașaportului mortuar.

Așadar, setul de acte procurat este înmânat familiei la sosirea în țară a trupului neînsuflețit. Ulterior, este necesar să obții certificatul de deces eliberat de oficiul Stării Civile din orașul natal. Și împreună cu certificatul vei primi și adeverința de înhumare a defunctului.

Totuși, există posibilitatea ca certificatul de deces să fie eliberat înainte de sosirea în țară a firmei de repatrieri doar dacă Ambasada sau Consulatul au fost anunțate de evenimentul nefericit. Așadar, Ambasada poate elibera certificatul necesar fără a mai fi nevoie de obținerea unuia de la oficiul Stării Civile.

Cum se desfășoară procesul de repatriere?

Primul pas este contactarea firmei de servicii funerare și repatrieri. După obținerea detaliilor legate de repatriere și decesul persoanei se stabilesc serviciile cerute de către familie. De exemplu, poți alege o ofertă completă care să includă tot ceea ce este necesar pentru repatriere și înmormântare.

În urma acestei oferte se stabilește și un cost total. Ulterior, firma obține documentele necesare ale defunctului și pornește la drum spre locația indicată. Ajunși acolo, experții se ocupă de îmbălsămarea trupului și pregătirea lui pentru ceremonia de înmormântate, dar și de obținerea actelor care permit repatrierea.

După toate demersurile necesare, sicriul este plasat în mașina mortuară de transport, în condiții optime pentru trupul neînsuflețit și adus în țară. Sicriul este depus la capelă pentru ca preotul să poată oficia slujba de priveghi. Iar în ziua următoare are loc ceremonia înmormântării.

În funcție de locul din care se face repatrierea, timpul poate varia, vorbind chiar de mai multe zile. Iar dacă decesul s-a produs în condiții suspecte, așteptarea se poate prelungi.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.