Atunci când o persoană dragă, care beneficia de indemnizația de handicap, cunoscută de noi sub numele de pensie de handicap, trece la cele veșnice, poți solicita pensia neîncasată pentru luna anterioară decesului și pentru luna în care a avut loc decesul.
În continuare, vom explica ce presupune indemnizația de handicap, iar apoi vom prezenta pas cu pas procedura necesară pentru a obține suma ultimei plăți pentru indemnizația de handicap după pierderea persoanei dragi.
Ce este indemnizația de handicap?
Indemnizația de handicap este un sprijin financiar acordat persoanelor cu dizabilități, stabilit în funcție de gravitatea handicapului.
Persoanele care solicită această formă de sprijin din partea statului, respectiv indemnizația de handicap, nu trebuie să fi lucrat anterior ca să aibă dreptul la acest ajutor.
Indemnizația este acordată strict pe baza gradului de handicap stabilit de comisia de specialitate, fiind un drept social garantat de lege pentru toți cei care îndeplinesc criteriile medicale și sociale, indiferent de istoricul lor profesional.
După cum am menționat în paragraful anterior, ajutorul financiar este împărțit în funcție gradului de handicap alocat. Fiecare dintre cele patru grade, ușor, mediu, accentuat și grav, reflectă nivelul de severitate al dizabilității și determină suma primită de beneficiar.
- Grad ușor: nu există beneficii financiare, însă persoanele pot beneficia de acces gratuit la servicii medicale și transport public gratuit.
- Grad mediu: persoanele care sunt încadrate la acest nivel primesc suma de 80 RON.
- Grad accentuat: lor le este acordată suma de 537 RON.
- Grad grav: suma de 893 RON.
Alte beneficii pentru persoanele cu handicap
Pe lângă ajutorul financiar, persoanele cu dizabilități beneficiază și de alte facilități, precum:
- Scutire de taxe și impozite (pe venit, proprietăți, autoturisme etc.);
- Transport public gratuit (local și interurban);
- Medicamente compensate 100%;
- Ajutor pentru adaptarea locuinței sau dispozitive asistive (cum ar fi scaune rulante);
- Ajutor pentru plățile care vin o dată cu întreținerea locuinței
Persoanele cu handicap grav care nu se pot îngriji singure pot avea un îngrijitor (asistent personal), fie un membru din familie, fie angajat. Într-un astfel de caz se oferă o indemnizație de însoțitor, care este echivalentă cu salariul net al unui asistent personal, de aproximativ 3.000 lei (în funcție de nivelul salariului minim brut).
Cum este plătită indemnizația?
Indemnizația de handicap este achitată retroactiv, ceea ce înseamnă că suma pentru luna aprilie, de exemplu, o vei primi în luna mai. În cazul decesului beneficiarului, poți solicita pensia neîncasată pentru luna anterioară decesului și pentru luna în care a avut loc decesul.
Cum puteți primi ultima plată? Cum vă ajutăm noi, la Funero?
Ne dorim să fim un ajutor pentru tine și familia ta, așa că noi ne ocupăm și de ultima indemnizație de handicap. După ce primim actele necesare, noi întocmim dosarul, pe care mai apoi îl vom trimite mai departe prin intermediul unui email spre Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Actele necesare:
- Cerere tip;
- Declarație pe propria răspundere (în funcție de gradul de rudenie, fiu/fiică, soț/soție sau tată/mamă);
- O copie după certificatul de deces;
- O copie după buletinul aparținătorului (rudenie de gradul I);
- O copie al documentului care dovedește gradul de rudenie cu persoana decedată.
După ce intrăm în posesia actelor, noi o să completăm cererile cu datele necesar, iar mai apoi vom trimite dosarul complet la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Astfel, nu va mai fi nevoie să vă deplasați sau să vă ocupați personal de demersuri birocratice.
Mai apoi, vom primi un email din partea ANPIS, ca răspuns la dosarul pe care l-am trimis, în care va fi atașată adeverința care trebuie predată poștașului, iar acesta îți va oferi ultima plată pentru indemnizația de handicap.
De ce este important să soliciți aceste sume?
Pe lângă ajutorul de înmormântare, indemnizația restantă poate reprezenta un sprijin financiar, pentru tine și familia ta în această perioadă dificilă. Este un drept legal care nu trebuie pierdut și care poate acoperi anumite cheltuieli neprevăzute.
Dacă ai nevoie de mai multe informații sau de sprijin în tot procesul, echipa noastră este aici să te ajute. Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi, iar noi ne vom ocupa de toate detaliile pentru ca tu să te poți concentra pe lucrurile cu adevărat importante.