Atunci când partenerul tău de viață pleacă la cele veșnice, ultimul lucru la care vrei să te gândești sunt actele necesare pe care le ai de pregătit pentru instituțiile publice. Totuși, înțelegem că, dincolo de durerea pierderii, există și nevoia de a clarifica anumite aspecte legale, cum ar fi să obții pensia de urmaș – un sprijin financiar care poate conta pentru cei rămași.
În rândurile de mai jos vom explica ce este mai exact această pensie, cum poate fi obținută, cine poate să beneficieze de ea și care sunt actele necesare pentru întocmirea dosarului pentru Casa Județeană de Pensii.
Ce este pensia de urmaș?
Cu toții știm despre pensia pentru limită de vârstă, cea care este oferită în urma anilor de muncă la vârstele de 65 de ani pentru bărbați și 62 pentru femei, sau despre pensia de boală și invaliditate (handicap). Dar ce este pensia de urmaș?
Pensia de urmaș este destinată susținerii financiare a soțului supraviețuitor sau copiilor, în anumite condiții prevăzute de lege.
Cine poate beneficia de pensia de urmaș?
Beneficiarii pentru pensia de urmaș pot fi:
1. Copiii persoanei decedate
În caz de deces al unui părinte, copii sunt primii beneficiari pentru pensia de urmaș. Această pensie se acordă:
- Până la împlinirea vârstei de 16 ani;
- Până la vârsta de 26 de ani, dacă aceștia își continuă studiile;
- Pe durată nelimitată, dacă prezintă un handicap sever și nu sunt capabili să se întrețină singuri. Invaliditatea trebuie să fie dovedită prin decizie medicală emisă de medicul expert al asigurărilor sociale.
2. Soțul supraviețuitor
Pe lângă copii decedatului, soțul supraviețuitor mai poate solicita această formă de ajutor în cinci situații diferite.
a. Atunci când soțul supraviețuitor ajunge la vârsta standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. În cazul în care căsătoria a durat între 10 și 15 ani, pensia se diminuează cu 0,5 % pentru fiecare lună sub pragul de 15 ani sau cu 6% pe an.
În cazul în care soțul supraviețuitor nu are nicio formă de venit și nu este încă la vârsta standard de pensionare poate să beneficieze de jumătate din pensia decedatului, timp de șase luni.
b. Dacă soțul supraviețuitor prezintă o invaliditate de gradul I sau II, dovedită de medicul specialist (a pierdut capacitatea de muncă și nu se mai poate îngriji singur sau poate, dar într-o măsură limitată), va primi pensia de urmaș în următoarele condiții:
- Să nu fi împlinit vârsta standard de pensionare;
- Căsătoria să fi avut o durată de cel puțin un an;
- În această perioadă, să nu obțină venituri din contracte de muncă, funcții publice sau din poziții în autorități executive, legislative ori judecătorești. Excepție fac situațiile în care veniturile sunt mai mici decât salariul minim brut.
c. Dacă decesul a survenit din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, soțul supraviețuitor poate să beneficieze de pensia de urmaș, dacă nu are alte venituri.
d. Soțul supraviețuitor poate primi pensia de urmaș dacă are în grijă unul sau mai mulți copii sub șapte ani și nu are alte venituri.
În momentul în care ultimul copil împlinește vârsta de șapte ani această formă de venit se va întrerupe.
Dacă soțul sau copilul beneficiază de pensie proprie pot să solicite pensia de urmaș?
Da. Copiii și soțul supraviețuitor care au dreptul la pensie proprie, pot solicita pensia de urmaș. Însă, nu vor primi suma integrală de la ambele pensii. În schimb, vor primi opțiunea să aleagă pensia care le aduce cel mai mare beneficiu.
Cum se calculează valoarea pensiei de urmaș?
Pensia de urmaș se calculează ca un procent din pensia pe care o primea sau ar fi primit-o persoana decedată. Acest procent diferă în funcție de numărul urmașilor:
- 50% din pensia decedatului pentru un singur urmaș;
- 75% pentru doi urmași;
- 100% pentru trei sau mai mulți urmași.
Care sunt actele pe care trebuie să le pregătești?
Actele necesare, după caz, sunt:
- Cerere pentru pensia de urmaș (anexa nr.8);
- Actele de stare civilă, original și copie (ex: certificat de naștere și act de identitate pentru copii, certificat de căsătorie și act de identitate soț supraviețuitor);
- Decizia medicală, dacă urmașul este încadrat în grad de handicap sau are o incapacitate de muncă;
- Decizia de pensie sau cuponul de pensie, dacă persoana decedată era pensionar;
- Adeverința de studii în cazul copiilor (elev sau student) cu vârsta de peste 16 ani, în original, semnată și ștampilată;
- O copie de la actul doveditor al cauzei decesului, cu excepția situațiilor în care decedatul a fost pensionar;
- Copie FIAM, în cazul în care decesul s-a întâmplat în urma unui accident la locul de muncă;
- Copie BP2 și copie după certificatul constatator al decesului, pentru decesul cauzat de o boală profesională.
În cazul în care decedatul nu a fost pensionar este nevoie de următoarele acte:
- Carnetul de muncă (original și copie);
- Livret militar, după caz, (original și copie);
- Diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverința din care sa rezulte perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;
- Acte doveditoare privind stagiul de cotizare în specialitate pentru personalul militar;
- Adeverința privind stagiile de cotizare realizate în alte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public, în original;
- Adeverință privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca, în original;
- Adeverință privind stagiul de cotizare realizat în grupa I de munca, grupa a II-a de muncă, în condiții de munca speciale și alte condiții de muncă, în original.
Astfel pensia de urmaș devine un sprijin financiar de nădejde în situațiile în care decesul soțului sau părintelui ne strâmtorează fianciar.
Pe lângă ajutorul de deces care poate acoperi doar o parte din cheltuielile care vin odată cu organizarea unei înmormântări, pensia de urmaș devine o asigurare în anii care vor urma.
De asemenea, poți afla și mai multe detalii chiar de pe site-ul oficial pentru Casa Națională de Pensii aici: https://www.cnpp.ro/ro/web/guest/home.