Consiliere psihologică în caz de deces sau când ai nevoie de ajutor să depășești suferința

Etichete:
No items found.

În momente de cumpănă precum decesul cuiva drag, sunt șanse mari ca emoțiile pe care le ai să fie mai puternice decât oricând. Și foarte greu de gestionat sau de validat.Viața ta se schimbă și e dificil de acceptat.

De aceea, este recomandată consilierea psihologică. Mai exact, să ceri ajutorul unei persoane specializate (psiholog, psihoterapeut, psihiatru) care să te ajute să treci cu bine peste această experiență.

În caz de deces, mai ales dacă discutăm despre trecerea în neființă a unei persoane cu care ai avut o legătură emoțională profundă, mintea ta poate fi în stare de șoc. Intensitatea emoțiilor, sau persoanele din jur care nu-ți oferă spațiul și înțelegerea de care ai nevoie îți pot întârzia călătoria către acceptare.

De aceea, este important să știi ce anume implică consilierea în caz de deces și care sunt semnele pe care trebuie să le ai în vedere pentru a cere ajutorul unui psiholog.

Ce presupune consilierea psihologică în caz de deces

Ce presupune consilierea durerii doliului?

În primul rând, sunt necesare înțelegerea și acceptarea evenimentului. Atunci când pierzi pe cineva, la început poți trăi cu impresia că nu s-a întâmplat nimic. Ce se întâmplă, de fapt?

Creierul încearcă să te protejeze de șocul pierderii și de impactul emoțional puternic, creând gândul că nu s-a întâmplat nimic.

De aceea, este indicat ca terapeutul să te facă să conștientizezi pierderea, chiar dacă acest lucru poate dura ceva timp. Cele 7 stadii ale durerii sunt în curs.

După ce conștientizezi pierderea, terapeutul te va ajuta să-ți identifici trăirile și să ți le exprimi. Din păcate, sunt șanse ca din cauza unor traume mai vechi sau a familiei, să reprimi ceea ce simți. De aceea, este indicat să petreci puțin timp cu un terapeut într-un spațiu sigur unde să-ți poți exprima toate sentimentele. Și să înțelegi că nu este nicio rușine să simți:

  • vină,
  • teamă,
  • furie,
  • tristețe,
  • anxietate,
  • neajutorare,
  • frustrare.

Toate acestea sunt reacții emoționale la pierdere care trebuie consumate. Terapeutul te va ajuta să le verbalizezi.

Semne că trebuie să apelezi la psiholog în caz de deces

Indiferent că trăiești un doliu normal sau doliu complicat, gestionarea stărilor de unul singur nu este deloc ușoară. Trăirea doliului implică un grad mare de angajament emoțional, atât din partea ta, cât și din partea celor din jurul tău.

Cel mai important, în acest proces, este să nu-ți reprimi emoțiile și să fii foarte atent la ele. Poate fi o sarcină dificilă însă numai așa îți revii psihic după doliu. De asemenea, sunt câteva semne care te ajută să-ți dai seama (sau îi ajută pe cei de lângă tine să conștientizeze acest fapt) că ai nevoie de consiliere psihologică în caz de deces:

  • gânduri pesimiste (,,acum, viața mea s-a terminat’’, ,,cum îmi mai trăiesc eu viața fără x?’’)
  • discuții obsesive legate de decesul celui drag sau evitarea discuțiilor despre eveniment,
  • stări depresive sau anxioase (tristețe intensă, probleme cu somnul, lipsa de interes pentru activități care, altădată, îți făceau plăcere sau, din contră, agitație, irascibilitate, teamă),
  • tendințe de automutilare din cauza intensității emoțiilor,
  • idei suicidare.

Este recomandat să mergi la terapeut dacă acest semne persistă mai mult de 6 luni. Însă nu este nicio problemă dacă au trecut două săptămâni, o lună sau două, iar tu te simți în continuare copleșit.

Mai ales dacă membrii familiei tale nu empatizează cu durerea ta.  De aceea, e bine să mergi la terapeut oricând simți nevoia, perioada de doliu psihologic fiind diferită pentru fiecare în parte.

Pusee de trăire a doliului apărute la o perioadă lungă după deces

Au trecut mai mult de 6 luni de la deces, poate chiar un an. Sau mai mulți. Consideri că ai gestionat bine situația însă, din când în când, apar pusee de trăire a doliului. Doliul întârziat poate fi o consecință a reprimării emoțiilor, de aceea este indicat să mergi la psiholog.

Memorial virtual etern de la Funero

Așa cum am mai menționat, un pas esențial pentru revenirea la normalitate după decesul cuiva drag este conștientizarea evenimentului și acceptarea lui.

În acest sens, Funero a construit primul memorial virtual din România pentru ca procesul de trăirea a doliului să fie cît mai ușor pentru tine. Aprinde o lumânare virtuală și onorează-i amintirea celui drag.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.