Unul dintre cele mai importante aspecte privind decesul unei persoane dragi este bugetul care trebuie alocat pentru ceremonia funerară. Iar acesta diferă de alegerile pe care le faci. Costurile necesare pentru incinerare pot fi diferite față de costurile necesare pentru înhumarea tradițională.
Care sunt acestea și ce trebuie să mai ai în vedere descoperim în cele ce urmează.
Ce presupune incinerarea
Întâi de toate, e necesar să știi sau să-ți fie reamintit ce este incinerarea și ce presupune. Incinerarea reprezintă una dintre cele două alegeri atunci când discutăm despre decesul cuiva drag. Cealaltă este înhumarea.
Incinerarea diferă de înhumare, corpul celui decedat fiind pus într-un sicriu și așezat în cuptorul unui crematoriu. Incinerarea și pregătirea corectă a defunctului trebuie gestionate în întregime de o echipă de servicii funerare.
Mai trebuie să ai în vedere faptul că obiceiul incinerării nu este preferat de cei îndoliați deoarece, oficial, nu este o alternativă acceptată de Biserica Ortodoxă. Însă, dacă cel decedat și-a exprimat dorința de a fi incinerat, este recomandat să fie respectată doleanța.
Ce include pachetul de incinerare
Dacă ai ales incinerarea în locul înhumării e recomandat să știi ce servicii sunt incluse:
- sicriul în care va fi incinerat decedatul (este nevoie alegerea unui sicriu la fel ca în cazul înhumării),
- urna pentru cenușă (la alegere, poate fi din materiale ca sticla, ceramica, porțelan sau metal sau urne ecologice, adică vase realizate din materiale biodegrabile),
- servicii de transport (transportarea decedatului de la domiciliu la crematoriu și transportarea urnei cu cenușă înapoi la aparținători),
- întocmirea documentației legale.
Pe parcurs, mai pot apărea și alte nevoi care pot influența consturile procesului de incinerare, însă acestea vor fi comunicate de echipa de servicii funerare.
Care sunt costurile incinerării
De cele mai multe ori, întregul proces al incinerării poate să coste jumătate din cât ar costa o înhumare tradițională care include pomană și ceremonie religioasă.
Trebuie menționat faptul că nu există un preț standard pentru acest serviciu funerar. Taxele pot varia în funcție de zonă și de serviciile pe care le solicită familia îndoliată. Evident, pot exista diferite pachete funerare care să vină în ajutorul persoanelor greu încercate.
Mai mult, cei care se ocupă de incinerare îți vor pune la dispoziție de la început o listă cu toate costurile serviciilor. Apoi va urma o estimare, deoarece fiecare caz este diferit, precum și nevoile.
Diferențe între incinerare și înhumare tradițională
Reaminteam că există diferențe în ceea ce privește modalitățile prin care poți conduce pe cineva drag pe ultimul drum. Iar una dintre ele este bugetul alocat pentru acoperirea costurilor de înmormântare.
Atunci când discutăm despre o ceremonie funerară unde cei care se ocupă cu pregătirile aleg înhumarea tradițională, costurile sunt mult mai ridicate în comparație cu incinerarea.
Chiar dacă procesul este același, adică este nevoie de acte precum:
- certificat de deces,
- certificat de îmbălsămare,
- adeverință de înhumare,
- actul de identitate al aparținătorului,
- certificatul de naștere al celui care declară decesul,
- servicii de transport,
- ceremonie de rămas bun,
costurile sunt mai mici fără ritualurile creștine care presupun taxe percepute de gropari, servicii de catering, articole funerare ca batiste sau lumânări.
O altă diferență este că, dacă îți dorești, poți păstra urna cu cenușă sau o poți răspândi într-un loc pitoresc, mai ales dacă cel decedat avea această dorință.
În plus, nu trebuie să-ți faci griji în legătură cu concesionarea locului de veci, poate doar cu concesionarea unei nișe în columbar (construcție prevăzută cu firide) pentru păstrarea urnei.
Incinerarea și sprijinul Funero
Incinerarea este o opțiune la fel de demnă precum înhumarea tradițională. Echipa Funero te ajută cu sfaturi și îndrumări pentru ca procesul de incinerare să se desfășoare în conformitate cu legislația și regulile sanitare.
Memorialul Funero îți stă la dispoziție pentru a marca amintirea celui drag trecut în neființă printr-o lumânare virtuală.