Decesul celor dragi reprezintă o călătorie spirituală a lor, dar și un drum al familiei îndoliate către împăcare, acceptare și vindecare a durerii cauzate. De la vestea decesului și până la trecerea celor patruzeci de zile, sentimentele apăsătoare ale dorului și regretului se resimt puternic. În cazul repatrierii unei persoane decedate, acest drum poate fi îngreunat.
Însă acest eveniment atrage în existența oamenilor nevoia de mobilizare pentru a duce la capăt ceremonia înhumării cu tot ceea ce presupune ea. Iar sicriul și accesoriile sale se află printre cele mai importante alegeri ce trebuie făcute.
Cu toate acestea, achiziționarea sicriului potrivit în caz de repatrieri presupune câteva aspecte diferite.
Care sunt criteriile de achiziție ale unui sicriu?
Alegerea unui sicriu în care trupul neînsuflețit își va găsi odihna pentru veșnicie este un moment dureros pentru familie. Cu toate acestea, este important ca achiziția să fie potrivită și de aceea trebuie să iei în considerare:
- Înălțimea și greutatea defunctului. Sicriul trebuie să poată susține greutatea decedatului și este necesar să fie pe dimensiunile acestuia.
- Dimensiunile locului de veci. În cazul în care mormântul decedatului este mai mic decât sicriul, înhumarea nu s-ar putea realiza.
- Modelul și culoarea sicriului. În cazul în care defunctul și-a exprimat în timpul vieții dorința asupra acestor aspecte, este respectuos ca ea să îi fie împlinită. Adesea, sicriul cel mai comun este cel în 6 colțuri.
- Materialul sicriului. Legislația țării noastre admite doar sicrie din lemn, datorită caracterului biodegradabil.
- Bugetul alocat. Costurile unei înhumări pot fi destul de ridicate. Așadar, este indicat ca suma alocată pentru sicriu să fie bine stabilită.
- Raportarea la tradiții și obiceiuri. De exemplu, pentru tinerii necăsătoriți care au decedat, tradiția implică sicriu alb.
Care sunt caracteristicile sicriului utilizat în cazul repatrierilor?
Atunci când trupul neînsuflețit se află într-o altă țară decât cea natală și este nevoie de repatriere, sicriul trebuie să îndeplinească anumite criterii care să faciliteze transportul funerar internațional.
Legislația în vigoare menționează utilizarea a două sicrie pentru repatrierea decedaților, indiferent de distanța parcursă. Așadar, este vorba de sicriul de zinc și sicriul de lemn masiv. Cu alte cuvinte, decedatul va fi plasat în sicriul de zinc, care ulterior va fi plasat în cel de lemn masiv. Acest proces este obligatoriu din motive sanitare.
Sicriul exterior, adică cel de lemn, trebuie neapărat să fie din material de esență tare pentru a putea susține greutatea decedatului și a sicriului de zinc, dar și pentru a asigura închiderea ermetică a sicriului. De asemenea, dimensiunile trebuie să fie cu câțiva centimetri mai mari, astfel încât să se poată introduce sicriul de zinc.
Totodată, alegerea sicriului se face înainte de plecarea la drum a firmei de repatrieri, întrucât aceștia trebuie să ia sicriul în mașina de transport funerar în țara din care se face repatrierea.
Așadar, la criteriile achiziției sicriului se adaugă caracteristicile necesare în caz de repatrieri pentru a putea alege corect locul de odihnă a trupului neînsuflețit.
Accesoriile necesare sicriului în caz de repatrieri
Procesul repatrierii presupune aducerea decedatului înapoi acasă, unde are loc ceremonia înhumării sale. Așadar, o mare parte din accesoriile necesare pentru înmormântare trebuie să însoțească sicriul pe drumul pentru repatriere.
Printre accesoriile obligatorii pentru sicriu se enumeră:
- capitonajul de pe capacul sicriului;
- respetea albă;
- perna;
- voalul;
- mânerele sicriului;
- orarul mic;
- orarul mare;
- șuruburile pentru sigilarea sicriului.
Iar accesoriul ce nu este necesar pentru transportul defunctului este crucea inscripționată cu numele decedatului, data nașterii și data decesului care poate rămâne în țară.
Prețul sicriului în caz de repatrieri
Costul unui sicriu poate varia în funcție de caracteristicile sale și accesoriile pe care le are în dotare. Iar fiecare firmă de servicii funerare pune la dispoziție oferte personalizate pentru clienți, în baza nevoilor și a posibilităților financiare.
Așadar, costurile sicriului în caz de repatrieri sunt mai ridicate decât în alte cazuri datorită adăugării sicriului de zinc necesar pentru transportul decedatului. Iar pe lângă acest aspect, procesul repatrierii implică și alte proceduri necesare pentru transportul funerar, precum utilizarea autospecialelor dotate cu sistem frigorific omologat de Registrul Auto Român.
Pentru a-ți putea ușura greutatea care îți cade pe umeri în aceste momente delicate, Funero este alături de tine în misiunea de a-i aduce pe cei dragi înapoi acasă și de a le oferi o ceremonie de înmormântare demnă.