Atunci când un membru al familiei tale trece în neființă, este necesară pregătirea și începerea ritualului funerar, cu tot ceea ce implică el.
Însă cum va decurge acest ritual dacă decesul se petrecere în afara țării? Ce se întâmplă cu corpul neînsuflețit? Care sunt pașii care trebuie urmați pentru ca ritualul funerar să se desfășoare corespunzător și totul să se petreacă în legalitate?
Află ce se întâmplă în cazul unui deces în străinătate, care sunt primii pași pe care trebuie să-i urmezi, precum și documentația legală care trebuie întocmită.
Ce se întâmplă în cazul unui deces petrecut în afara țării
Ritualul funerar se va desfășura diferit atunci când decesul se petrece în afara țării. Există câteva proceduri în plus care trebuie îndeplinite pentru ca totul să fie în conformitate cu legislația în vigoare.
Dacă responsabilitatea organizării ceremoniei funerare în cazul decesului în străinătate depinde de tine, uite pașii pe care trebuie să-i urmezi.
Anunțarea autorităților locale
Primul pas care trebuie făcut atunci când un apropiat decedează în afara țării este anunțarea autorităților din țara respectivă. Poate fi Oficiul Stării Civile, ambasada României în țara respectivă sau consulatul.
Dacă vei anunța decesul persoanei dragi la ambasadă sau consulat, personalul va transmite informația către Ministerul Afacerilor Interne din România. Astfel, după ce decesul va fi înregistrat, vei primi acte importante pentru desfășurarea procesului de repatriere, cum ar fi certificatul de deces românesc și pașaportul mortuar.
Pentru întocmirea și eliberarea documentelor necesare pentru repatriere, autoritățile locale vor solicita anumite acte, cum ar fi:
- certificatul de naștere al persoanei decedate,
- cartea de identitate sau pașaportul,
- certificat de căsătorie (dacă este cazul).
Fiecare țară are regulile ei în ceea ce privește întocmirea documentației de repatriere, însă e bine să ai la îndemână cât mai multe acte care i-au aparținut defunctului.
În cazul repatrierii decedatului, este indicat să contactezi și o firmă de servicii funerare, pentru a fi îndrumat corect.
Eliberarea documentelor necesare repatrierii
După anunțarea autorităților, este necesară eliberarea actelor care constată decesul persoanei pentru repatriere. Întocmirea actelor va fi făcută de autoritățile din țara respectivă, ambasadă și consulat, după caz.
Documentele necesare pentru repatrierea în România sunt următoarele:
- certificatul care constată decesul persoanei,
- certificat de îmbălsămare,
- certificat de deces internațional, întocmit și eliberat de autoritățile locale,
- pașaport mortuar,
- autorizație pentru transportul funerar din străinătate în România.
Dacă vrei să anunți doar autoritățile locale de deces, nu și ambasada României în țara respectivă sau consulatul, e în regulă. Autoritățile locale vor elibera un certificat de deces internațional care cuprinde:
- nume,
- prenume,
- data și locul nașterii,
- data și locul decesului,
- numele părinților persoanei decedate.
Actele eliberate de autoritățile competente din țara în care a avut loc decesul trebuie să fie redactate corect. În cazul în care nu sunt corecte, actele respective vor fi supralegalizate, ceea ce înseamnă mai mulți bani și mai mult timp pierdut.
Cu ajutorul certificatului de deces internațional și a celorlalte documente pentru repatriere, vei obține certificatul de deces românesc eliberat de autoritățile din România. Însă, pentru a intra în posesia lui, certificatul de deces internațional trebuie transcris la un traducător autorizat, iar traducerea legalizată la notar.
Repatrierea corpului neînsuflețit
După anunțarea autorităților, întocmirea și eliberarea actelor pentru deces, corpul neînsuflețit trebuie adus în țară. Sicriul în care va fi așezat defunctul va fi manipulat de personalul firmei de pompe funebre și transportat cu o autospecială frigorifică.
Servicii de repatriere Funero: ajutor în caz de deces
Echipa Funero te poate ajuta să gestionezi mai ușor ce se întâmplă în cazul unui deces petrecut în afara țării. Uite ce putem face pentru tine:
- obținerea și traducerea actelor necesare repatrierii;
- pregătirea sicriului și a altor articole funerare,
- manipularea corpului neînsuflețit,
- repatrierea funerară în România,
- obținerea ajutorului financiar de la stat,
- transportul la capelă,
- depunerea la capelă a sicriului,
- pregătirea ceremoniei funerare în România.
Adaugă un memorial virtual pentru ca amintirea celor dragi trecuți în neființă să fie eternă.