Decesul în străinătate. Cum se face constatarea

Etichete:
No items found.

Când cineva drag trece în neființă, pe lângă șocul inițial pe care-l trăiești, este necesar să te asiguri că ritualul funerar se va desfășura conform normelor și procedurilor în vigoare. Fie că alegi înhumarea tradițională sau incinerarea, pentru a putea începe demersurile legale este nevoie de constatarea decesului.

Din păcate, decesul poate avea loc și în străinătate, nu doar în țară, unde lucrurile par mai ușor de rezolvat. Însă, indiferent de locul în care s-a petrecut, fără constatarea propriu-zisă, înmormântarea nu poate avea loc. 

Până la urmă, cum se face constatarea decesului în străinătate? Trebuie realizate proceduri în plus? Ce e necesar să știi?

Decesul în străinătate 

După un deces, este nevoie să iei decizii rapide și să ai grijă să nu te pierzi în spirala confuziei și a tristeții. Mai ales dacă vorbim despre un deces în străinătate, unde lucrurile se pot desfășura ușor diferit.

Revenim la întrebările de mai sus: ce se întâmplă în cazul unui deces în afara țării? Demersurile sunt mai complicate în comparație cu ce trebuie să faci în țară?

Răspunsul este: nu neapărat. 

Însă mai sunt câțiva pași de îndeplinit pentru ca ritualul funerar să se desfășoare corespunzător. Mai mult, depinde și în ce condiții s-a desfășurat evenimentul, mai exact, dacă a fost un deces survenit din cauze naturale sau un deces subit. 

De exemplu, în cazul unui deces subit, primul lucru pe care trebuie să-l faci este apelarea serviciului de urgență 112, fiind necesară o investigație punctuală. De ce? Pentru că altfel, decesul poate fi încadrat la moarte suspectă, iar demersurile sunt diferite.

Ce trebuie să reții este că, atât în străinătate, cât și în România, în cazul unui deces, indiferent că discutăm despre cauze naturale (bătrânețe, boală) sau cauze accidentale, este nevoie de constatarea decesului. 

Iar în cazul decesului în străinătate este necesară anunțarea autorităților locale, apoi efectuarea procedurilor necesare pentru repatrierea trupului neînsuflețit. 

Ce este și cum se face constatarea decesului

Constatarea decesului implică acțiunea de a stabili că o persoană a decedat. Un lucru important de reținut este că această constatare nu poate fi realizată de oricine, ci doar de:

  • medicul de familie, 
  • medicul legist,
  • medicul colaborator al echipei de servicii funerare.

Un alt aspect important este că doar medicii care au drept de liberă practică pot constata un deces. Iar în cazul sărbătorilor legale, weekend-urilor sau alte cazuri speciale, constatarea poate fi efectuată și de medicii care lucrează pe ambulanță.

Această procedură se realizează prin verificarea semnelor vitale și verificarea apariției semnelor decesului:

  • tonusul muscular,
  • testarea reflexului cornean (adică închiderea involuntară a pleoapei atunci când suprafața ochiului este atinsă de un obiect străin),
  • testarea reflexului fotomotor (atunci când pupila reacționează ca răspuns la un stimul ușor)
  • respirația,
  • pulsul,
  • bătăile inimii,
  • rigor mortis – rigiditate postmortem: înțepenirea mușchilor, 
  • livor mortis – lividitate cadaverică: sângele ajunge în partea de jos a corpului, din cauza gravității,
  • algor mortis – scăderea temperaturii corpului.

După constatare, toate demersurile privind înmormântarea celui trecut în neființă pot decurge conform normelor în vigoare, aparținătorii primind certificatul constatator de deces.

Cum se face constatarea decesului în străinătate

În cazul decesului în străinătate, autoritățile locale din zona în care cel decedat avea domiciliul se vor ocupa de constatare. Anunțarea acestora trebuie făcută în maximum trei zile de la ziua decesului.

Așa cum aminteam, în cazul deceselor subite, accidentale sau violente, autoritățile sunt obligate să anunțe poliția pentru cercetări amănunțite privind circumstanțele și cauzele acestora.

Constatarea în străinătate, în spațiul european, cât și în afara lui, este asemănătoare cu procedura din România. Aceasta este efectuată tot de către un medic care are drept de liberă practică și se face prin verificare semnelor vitale și verificarea apariției semnelor decesului. După verificare, se întocmește certificatul constatator de deces local.

Repatrierea și constatarea decesului în străinătate

În străinătate, fără constatarea decesului și certificatul constatator de deces, procesul de repatriere din spațiul european nu se poate realiza. 

Certificatul primit de la medicul constatator este unul dintre cele mai importante acte care dovedesc decesul persoanei respective, alături de pașaport mortuar.

Echipa Funero te poate ajuta cu sfaturi și ajutor în ceea ce privește decesul în străinătate, constatarea decesului și pașii care trebuie urmați. 

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.