Doliul complicat versus Depresia

Etichete:
No items found.

Cu toții avem în viața noastră persoane pe care le iubim, le apreciem, iar în momentul când ele încetează din viață, durerea provocată este, de cele mai multe ori, insuportabilă.

Odată cu pierderea apar sentimente de neliniște, durere și apăsare care, uneori, se manifestă ca și doliu prelungit. Dacă emoțiile pe care le traversăm de-a lungul doliului prelungit nu sunt gestionate corespunzător, acestea pot duce la  depresie.

Dar care sunt diferențele dintre doliu și depresie?

Înainte de a discuta despre diferențele dintre cele două stări, trebuie să înțelegem faptul că sentimentele care apar în perioada doliului simplu (tristețea, durerea, regretul) sunt stări complet normale, care alcătuiesc sistemul de apărare al creierului nostru. Dar, în momentul în care corpul tău blochează vindecarea emoțională, prin prelungirea doliului, apare adesea depresia.

Încă un lucru important de reținut este faptul că suntem ființe distincte cu trăiri diferite, iar fiecare persoană percepe pierderea și se vindecă în propriul său ritm.  

Ce este doliul? Dar depresia?


Doliul

Perioada de doliu este o reacție naturală și comună la pierdere, fie ea legată de decesul unei persoane dragi, pierderea unei relații sau orice altă formă de pierdere semnificativă. Este o perioadă în care persoana afectată trece printr-un proces de adaptare și de reglare emoțională la o nouă realitate, fără prezența obiectului pierdut. 

Depresia

Pe de altă parte, depresia este o afecțiune clinică mai complexă și mai persistentă, caracterizată printr-o stare de tristețe profundă, lipsa plăcerii sau a interesului pentru activități obișnuite și o serie de alte simptome cum ar fi modificări ale somnului, apetitului și nivelului de energie.

Cum sunt caracterizate perioada de doliu și depresia?

Doliul 

Perioada de doliu nu urmează o traiectorie liniară: poate fi extrem de intensă într-un moment, apoi să dispară temporar, doar pentru a reveni brusc, sau să fie complet absentă în momente în care ai fi anticipat-o. Deși doliul poate părea că se estompează treptat odată cu trecerea timpului, nu este neobișnuit ca acesta să dureze chiar și ani de zile, în special atunci când pierderea suferită are o semnificație profundă pentru cel îndoliat.

Depresia 

Simptome:

  • pierderea bruscă a apetitului sau, mult mai des, pofta de mâncare exagerată și nevoie de dulciuri,
  • nivel de energie scăzută, oboseala marcata,
  • lipsa puterii de concentrare,
  • anxietate, sentiment insurmontabil de tristete,
  • absența sentimentului de fericire,
  • lipsa completă a încrederii de sine, 
  • pesimism, gânduri morbide sau suicidare,
  • apatie, letargie, nevoie de izolare și de singuratate.

Depresia, asemenea doliului apare și dispare uneori fără o cauză evidentă. 

Totuși , depresiile au tendința de a deveni cronice în absența unui tratament adecvat.

Factorii declanșatori 

Doliul

Perioada de doliu este adesea declanșată de o pierdere specifică, cum ar fi decesul unei persoane dragi sau pierderea unei relații. Este o reacție naturală la aceste evenimente și poate fi influențată de factori precum relația cu persoana pierdută, circumstanțele decesului sau nivelul de suport social disponibil.


Depresia

Depresia, pe de altă parte, poate fi declanșată de o varietate de factori, inclusiv predispoziții genetice, dezechilibre chimice în creier, stresul cronic, traumele anterioare sau evenimentele de viață dificile. Poate apărea și fără un factor declanșator clar și poate afecta pe oricine, indiferent de circumstanțe.


Nu ezita să cauți ajutor

În timp ce perioada de doliu poate fi gestionată printr-un proces natural de adaptare și prin sprijinul social și emoțional, depresia poate necesita intervenție medicală și terapie specializată. Consilierea psihologică este un factor de mare folos în călătoria ta spre vindecare.


Nu te izola față de oamenii care sunt alături de tine și care vor să îți ofer sprijinul în durere. De cele mai multe ori, singurătate amplifică sentimentul de tristețe și duce la acea perioadă de doliu complicat.

Perioada de doliu și depresia sunt două experiențe diferite, cu caracteristici și nevoi distincte. Este important să recunoaștem și să înțelegem aceste diferențe pentru a putea oferi sprijinul și îngrijirea adecvată celor care trec prin astfel de perioade dificile. 

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.