Înmormântarea este ceremonia principală și cea mai cunoscută în ceea ce privește procesele funerare și din acest motiv, nu mulți se gândesc la incinerare. În plus, există multe discuții contradictorii în ceea ce privește alegerea incinerării în defavoarea înhumării tradiționale.
Din motive religioase, oamenii preferă să fie înmormântați în mod obișnuit, cu binecunoscutele slujbe de priveghi și înmormântare. De aceea, pentru persoanele care se ghidează după valori spirituale ortodoxe, incinerarea nu este o alternativă.
În articolul de astăzi vom discuta despre ceea ce spune Biblia despre incinerare și dacă acest proces este sau nu acceptat de Biserica ortodoxă.
Incinerarea: ce este scris în Biblie
Biblia, cartea sfântă a creștinismului, promovează în mod spiritual teoria creaționistă conform căreia omul a fost creat de Dumnezeu din pământ. În ceea ce privește trecerea în neființă, Cărțile Sfinte menționează binecunoscutul verset: „pământ ești și în pământ te vei întoarce” (Facere 3, 19).
Cu alte cuvinte, Biblia sugerează că singura metodă de a încheia ciclul vieții lumești este prin întoarcerea la originile spirituale, adică prin înmormântare. Tot Biblia spune că după moarte „trupul să se întoarcă în pământ, cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat”.
În religia ortodoxă, viața pământească este un dar dat de divinitate prin primirea sufletului. Iar pentru ca sufletul să se poată întoarce la Ceruri, viața de pe pământ trebuie trăită curat și demn. La fel, și moartea trebuie marcată în mod creștinește, conform voinței lui Dumnezeu.
Comuniunea dintre trup și suflet este binecuvântată de divinitate prin viață. Și pentru că sufletul este considerat în ortodoxie ca o entitate sfântă, trupul trebuie cinstit la finalul călătoriei spirituale prin comemorarea vieții trăite și așezarea la loc de odihnă. Biblia consideră incinerarea sau arderea trupului ca un act de nerespectare a lui Dumnezeu și a creației sale.
Cartea Sfântă a Ortodoxiei îl numește pe Iisus Hristos ca exemplu de urmat în viață. Întrucât El a trăit pe Pământ printre oameni și a murit, Biblia sugerează trăirea unei vieți după principiile Fiului lui Dumnezeu, care a fost înmormântat după deces.
Ce spune Biserica despre procesul de incinerare
Există multe obiceiuri și ritualuri specifice înmormântării în religia ortodoxă. Pentru că Biserica celebrează evenimentele din viața unui om prin rugăciuni, și decesul este marcat de o serie de evenimente specifice.
Biserica ortodoxă susține, conform Bibliei, comuniunea părții spirituale a omului cu divinitatea. Astfel, reprezentanții Bisericii susțin și cred mai ales în legătura dintre trup și suflet. Astfel, se consideră corpul ca fiind templu al Duhului Sfânt și locaș al sufletului. Întrucât Biblia nu acceptă incinerarea ca formă de încheiere a vieții, Biserica nu poate oficia slujbe și nu poate susține aceste practici.
În plus, ceremonia înmormântării presupune diferite ritualuri ce trebuie respectate. Preotul care oficiază slujba înmormântării trebuie să citească rugăciuni speciale pentru cel decedat. De exemplu, în drumul de la capelă până la locul de veci, se citesc o serie de rugăciuni pentru trecerea sufletului prin Vămile Văzduhului.
De asemenea, conform credinței ortodoxe, după moarte, răposatul este pomenit și i se citesc diferite rugăciuni pentru trecerea sa în viața veșnică. Aceste rugăciuni se fac la 3 zile de la moarte, la 9 și la 40. Ele marchează spiritual, pe rând, ajungerea la Ceruri în fața lui Dumnezeu, coborârea la Iad și întoarcerea pentru Judecata de Apoi.
În cazul incinerării, rugăciunile pentru sufletul decedatului nu mai au loc, iar ritualurile creștine sunt omise. În plus, Biserica ortodoxă consideră incinerarea drept nerespectarea canoanelor biblice și implicit negarea divinității, motiv pentru care nu se poate oficia nici un fel de slujbă.
Ce religii acceptă incinerarea?
Cele mai cunoscute religii care adoptă procesul de incinerare sunt cele asiatice, precum budismul și hinduismul. Printre cele care nu susțin și nu acceptă incinerarea ca proces funerar se află creștinismul, iudaismul și islamismul.
Astăzi, incinerarea este o practică destul de răspândită, susținută de motive sanitare sau considerente de spațiu în ceea ce privește locurile de veci. În România, mulți dintre apropiații care aleg incinerarea pentru cei dragi decedați fie le respectă ultima dorință, fie aleg procesul din motive legate de costuri.
Pentru cei care nu mai sunt printre noi, Funero a creat primul Memorial virtual unde poți aprinde o lumânare în amintirea lor. Suntem alături de tine cu sfaturi și ajutor, dar și cu servicii funerare complete pentru ca tu să petreci ultimele clipe alături de cei dragi răposați.