Cu toții știm că, imediat după un deces, urmează doliul, mai exact trăirea acestuia, o perioadă în care este recomandat să conștientizăm pierderea suferită și să nu ne reprimăm emoțiile.
E indicat să cerem ajutorul unui terapeut, mai ales dacă discutăm despre doliu patologic, unde stările de tristețe și alte emoții dureroase se pot prelungi până la 6 luni.
Am stabilit ce e necesar să faci din perspectivă emoțională pentru a combate depresia specifică perioadei de doliu. Evident, perioada de doliu psihologic se desfășoară diferit pentru fiecare în parte.
Însă doliul mai are o componentă, și anume, obiceiurile și tradițiile, în cazul nostru interdicțiile. Întrebarea care cere un răspuns este: ce nu e bine să faci în perioada doliului?
Află, în cele ce urmează, mai multe detalii despre interdicțiile în perioada de doliu.
Cât ține doliul?
E posibil ca legătura emoțională dintre tine și cel trecut în neființă să fi fost foarte puternică. Și, din perspectivă creștină, cu cât a fost mai apropiată de tine persoana care a decedat, cu atât doliul se poate prelungi.
De exemplu, în cazul membrilor din familie, doliul poate ține chiar și un an. Însă varianta cea mai întâlnită și acceptată este că doliul ține 40 de zile. Dar ce spune Biblia despre acest aspect?
Ce spune Biblia despre doliu
Pentru creștini, doliul nu înseamnă doar purtarea hainelor închise la culoare, deși în Biblie nu este menționat direct acest aspect. Ce spune Biblia despre doliu? În afară de următoarele două pasaje:
- Facerea 37:34: „Atunci şi-a rupt Iacov hainele sale, şi-a acoperit cu sac coapsele şi a plâns pe fiul său zile multe”;
- II Regi 3:31: „David însă a zis către Ioab şi către toţi oamenii care erau cu el: «Rupeţi-vă hainele şi vă încingeţi cu sac şi jeliţi pe Abner!»”.
Biblia nu spune exact ce să faci și cum să te îmbraci. Însă există anumite obiceiuri și aspecte de conduită care trebuie respectate pentru a cinsti memoria celui trecut în neființă. Pe scurt, există anumite interdicții în perioada de doliu.
Interdicțiile principale în perioada de doliu
Interdicțiile în perioada de doliu sunt multe, mai ales dacă discutăm în funcție de zonă. Însă noi le vom aminti pe cele mai întâlnite și aplicate în cazul unor astfel de evenimente. Trebuie menționat că interdicțiile sunt subiective.
Nu ai voie să-ți schimbi aspectul fizic
Conform obiceiurilor, nu ai voie să-ți îmbunătățești aspectul fizic, iar acest lucru implică următoarele:
- femeile nu au voie să se machieze, să se tundă sau să se coafeze,
- bărbații nu au voie să se bărbierească timp de 40 de zile sau mai mult.
Practic, nu ai voie să te tunzi când ții doliu și nici să te bărbierești.
H3. Nu ai voie să te îmbraci în haine colorate
Biblia nu menționează nicăieri că hainele pe care le porți în perioada doliului trebuie să fie negre.
Culoarea și croiul acestora spun ceva despre situația în care te afli. Iar cele închise la culoare denotă sobrietate și transmit celorlalți un mesaj destul de puternic, pe lângă atitudinea retrasă: că ai nevoie de reculegere pentru conștientizarea evenimentului.
Nu ai voie să mergi la evenimente
Trăirea doliului implică acceptarea procesului firesc al vieții. Ce se naște trebuie să și dispară, la un moment dat. Mai implică și crearea unei conexiuni cu tine pentru acceptarea și trăirea emoțiilor.
Dacă, la nivel conștient, vrei să treci în negare emoțiile pe care le ai sau chiar tragicul eveniment, sunt șanse să treci prin pusee de trăire a doliului care apar la o lungă perioadă de deces.
De aceea, este indicat ca în timpul doliului să nu mergi la evenimente sociale cum ar fi nunți, botezuri sau petreceri pentru a putea integra experiența prin care ai trecut.
Nu ai voie să ai relații intime în timpul doliului
La fel ca în cazul de mai sus, relațiile intime te pot distrage de la trăirea doliului. Însă depinde de mai mulți factori.
În această situație, este nevoie de consimțământul părților. Fiind doi într-o relație, decizia unuia îl poate afecta pe celălalt, așa că e necesară o discuție sinceră.
Sfaturi și ajutor în caz de deces
Echipa Funero te ajută cu sfaturi și ajutor în caz de deces, reamintindu-ți obiceiurile pe care să le urmezi și interdicțiile din perioada de doliu. Aprinde o lumânare în primul memorial virtual din România și onorează-i amintirea celui drag trecut în neființă.