În caz de deces în străinătate este nevoie de ajutor autorizat pentru a putea aduce trupul neînsuflețit înapoi în țara natală. În funcție de firmele pentru servicii funerare, dar și de distanța ce trebuie parcursă, repatrierea se poate face prin mai multe mijloace de transport.
Și odată cu acest aspect, trebuie să iei în considerare toate pregătirile pentru repatriere și înhumare. Așadar, astăzi ți-am pregătit în acest articol tot ce trebuie să știi despre mijloacele de transport pentru repatriere și ce presupun ele.
Mijloace de transport pentru repatrierea decedaților
Există mai multe situații cu care oamenii se confruntă atunci când este vorba de decesul cuiva drag, mai ales atunci când el are loc în străinătate. Iar motivul trecerii în neființă poate varia. De exemplu, decesul poate apărea:
- din cauze naturale, precum boli sau vârstă înaintată;
- prin accidente rutiere sau de serviciu;
- în circumstanțe suspecte.
Procesul de repatriere decedați poate fi îngreunat de diferite proceduri legale necesare pentru ca autoritățile statului respectiv să permită preluarea trupului neînsuflețit. Spre exemplu, în cazul unei crime, defunctul poate fi transportat doar după ce ancheta este finalizată. Iar în funcție și de distanța de casă și metoda de transport pentru repatriere, perioada de recuperare a decedatului poate fi prelungită cu câteva zile.
Așadar, repatrierea defunctului se poate face, după caz, pe cale:
- rutieră;
- aeriană;
- maritimă.
Însă indiferent de mijlocul de transport pentru repatrieri, este nevoie de o serie de acte în caz de deces, atât pentru ca firma de repatrieri să poată aduce trupul în țară, dar și pentru ca tu să poți finaliza ceremonia înmormântării.
Iată care sunt actele doveditoare pentru a putea demara procesul de repatriere:
- certificatul de naștere al defunctului;
- certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
- sentința de divorț, dacă există;
- livretul militar, dacă defunctul a fost înrolat în armată.
Ulterior, firma de repatrieri va putea să se ocupe de procurarea actelor care permit transportarea decedatului:
- certificatul constatator de deces;
- pașaportul mortuar;
- certificatul de îmbălsămare;
- acte legate de anchetă, dacă este cazul.
Când se realizează repatrierea pe cale rutieră
Atunci când vorbim despre decese și repatrieri în spațiul european, transportul defunctului se realizează, cel mai adesea, pe cale rutieră. Așadar, experții firmelor de servicii funerare pornesc la drum cu un autoturism special echipat cu sisteme frigorifice.
De aceea, indiferent de perioada trecută de la deces și până în momentul repatrierii, ai siguranța că cei dragi sunt aduși acasă pentru ultimul drum în condiții optime și demne. De asemenea, există și câteva criterii de îndeplinit pentru ca trupul neînsuflețit să poată fi transportat:
- să fie îmbălsămat corect;
- să fie pregătit pentru depunerea la capelă;
- să fie depus în sicriu de zinc și sicriu de lemn pentru condiții sanitare.
Transport aerian pentru repatrieri: când ai nevoie de el
În cazul în care decesul a avut loc într-o țară din afara spațiului european, este recomandată repatrierea pe cale aeriană, întrucât este mai rapidă și mai ușor de realizat. La fel ca și în cazul repatrierii terestre, este nevoie de acte doveditoare cu privire la deces și legalitatea transportării defunctului. Ele trebuie să fie aprobate de către poliția de frontieră a țării din care se face transportul.
În plus, pentru a putea transporta defunctul pe cale aeriană trebuie să contactezi o agenție cargo care să-ți poată face o ofertă și să achiți costul biletului pentru zbor. Iată ce trebuie să mai ai în vedere:
- Sicriul cu trupul neînsuflețit trebuie depus cu 12 sau 24 de ore înainte de decolarea avionului.
- Zborul poate avea escală, fiind nevoie ca sicriul să fie mutat în perioada înainte de decolare.
- Defunctul trebuie depus în două sicrie, cel de zinc și cel de lemn.
Iar pentru ca tu să poți trece mai ușor prin perioada de doliu, Echipa Funero îți stă la dispoziție cu sfaturi și ajutor pentru decese. De asemenea, poți aprinde o lumânare virtuală în Memorialul Funero pentru a menține vie amintirea celor care nu mai sunt printre noi.