Alegerea modelului de urnă pentru cenușă. Ce trebuie să știi înainte de incinerare

Etichete:
No items found.

În urma decesului este necesară organizarea unei ceremonii de depunere a defunctului la loc de veci. Fie că vorbim despre înmormântare sau incinerare, există o serie de aspecte pe care trebuie să iei în considerare. De exemplu, putem vorbi despre alegerea modelului de urnă pentru cenușă și alte detalii pe care trebuie să le știi înainte de incinerare.

Spre deosebire de înhumare, procesul de incinerare este mai puțin răspândit sau preferat de către familiile îndoliate. Pentru că tradiția ortodoxă are o altă perspectivă în ceea ce privește incinerarea, adesea apropiații aleg alternativa acceptată de Biserică.

Totuși, numărul celor care își exprimă dorința incinerării este destul de ridicat. Iar dacă îți revine sarcina de a te ocupa de alegerea urnei pentru cenușă, citește articolul până la final pentru a afla cum pui la punct pașii pentru incinerare.

Tipuri de urne pentru cenușa defunctului

Alegerea urnei în care se păstrează rămășițele celor dragi trebuie să fie aleasă cu grijă și să inspire respect față de odihna celui decedat. Așadar, materialul din care este realizată urna trebuie să fie rezistent. De exemplu, ai posibilitatea de a alege urne din:

  • metal,
  • piatră,
  • sticlă,
  • porțelan,
  • ceramică.

Și pentru că vasul păstrează cenușa celui drag, el trebuie să inspire, pe cât posibil, și amintirea sa din timpul vieții. Iar dacă dorința defunctului nu a fost exprimată înainte de trecerea în neființă, iată ce fel de urne poți alege:

  • simple;
  • gravate;
  • cu imagine.

De regulă, cenușarul are o formă standard, asemănătoare cu a unei vaze. Totuși, există și variante de urne tip cufăr sau chiar cilindrice. În ceea ce privește mărimea urnei, ea depinde de cantitatea de cenușă rezultată în urma incinerării.

Ce acte sunt necesare pentru ridicarea urnei de la crematoriu

După ce trupul neînsuflețit este incinerat, cenușa este depusă în urna aleasă. În cazul în care vasul nu este ridicat imediat, el este depus în nișa crematoriului. Așadar, iată ce acte sunt necesare pentru preluarea urnei în acest caz:

  • actul de identitate al concesionarului, în original;
  • certificatul de deces al defunctului, în formă originală;
  • actul original de concesiune al nișei.

După depunerea acestor acte, cei de la crematoriu vor elibera urna cu cenușă, precum și adeverința prin care se face dovada eliberării și transportului vasului.

În cazul în care urna se ridică după incinerare, ai nevoie de următoarele acte:

  • actul de identitate al solicitantului, în original și copie,
  • certificatul de deces original al defunctului,
  • factura eliberată la incinerarea defunctului.

Cele trei documente menționate mai sus sunt necesare, de asemenea, pentru eliberarea urnei și a adeverinței care atestă preluarea și transportarea vasului.

Urnele ecologice și motive pentru care să le alegi

În ceea ce privește decesul și ceremoniile de comemorare a trecerii în neființă, tehnologia a introdus urnele ecologice. Practic, vorbim despre vase realizate din materiale biodegradabile ce pot fi puse fie în pământ, fie în apă. Așadar, vasele sunt realizate dintr-o compoziție de lemn, rumeguș și amidon.

Incinerarea și depozitarea în urne ecologice este, astfel, preferată și din punct de vedere al economisirii spațiului, dar și din motive de costuri. Cu alte cuvinte, nu mai este nevoie de achitarea unor prețuri în ceea ce privește locul de veci.

Ce poți face cu urna cu cenușă după incinerare

După incinerare, există alternative de depozitare a urnei cu cenușă. Ea poate fi luată acasă de către cei dragi, poate fi depusă în spații amenajate special în incinta crematoriului sau se poate împrăștia în locuri dorite de persoana decedată. De exemplu, în mare sau poate pe un munte.

Așadar, dacă nu ești sigur că vrei să păstrezi acasă urna cu cenușă a celui drag, o poți depozita într-una din nișele crematoriului. Totuși, trebuie să iei în considerare că acest lucru presupune achitarea unei taxe anuale. Spre deosebire de înmormântare, taxa de depozitare a recipientului este mai mică.

Și dacă defunctul și-a exprimat dorința de a-i fi împrăștiată cenușa, este demn să îi respecți ultima solicitare.

Iar pentru a putea menține vie amintirea celor dragi, Funero a creat primul memorial virtual din România. Aici poți aprinde o lumânare virtuală pentru a comemora existența celor care nu mai sunt printre noi.

Credit foto: Katja Fissel de la Pixabay

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.