Păstrarea tradițiilor: parastasul și pomana

Etichete:
No items found.

Ritualul parastasului și al pomenirii sunt esențiale în tradiția ortodoxă, având o importanță profundă în cultura și spiritualitatea românească. Este esențial de reținut că aceste două tradiții sunt distincte.

De ce se creează de multe ori o confuzie între ele și ce semnificație au pomana și parastasul vom afla în acest articol. 

Care sunt diferențele dintre cele două tradiții?

Atât parastasul, cât și pomana sunt două obiceiuri religioase pe care familiile celor care trec în neființă le organizează pentru a comemora persoana decedată. De cele mai multe ori cele două evenimente au loc în aceeași zi, de aici apare confuzia cum că cele două ar fi una și aceeași tradiție.

Parastasul

Cuvântul parastas derivă din greacă (παράστασις, parastas) și are semnificația de a mijloci pentru cineva, a sta în locul cuiva. Este slujba religioasă, în care se aduc înaintea celui Preaînalt rugăciunile pentru cei care au încetat din viață. Evenimentul se oficiază în biserică.

Scopul rugăciunilor aduse înaintea lui Dumnezeu, sunt, în primul rând, pentru eliberarea sufletului celui trecut în neființă. Atunci când rugăciunile sunt rostite aducem înaintea Mântuitorului nostru cererile pentru iertarea păcatele comise de persoana decedată în timpul vieții sale.

Mai apoi, ne determină pe noi, cei care ascultăm recitarea rugăciunii, să reflectăm la ceea ce semnifică cu adevărat conținutul acesteia. Ne face să medităm la cele duhovnicesti și la nemurirea sufletului.

Când se repetă parastasul?

  • A treia zi după moarte
  • A noua zi
  • A patruzecea zi
  • După trei luni
  • După șase luni
  • La prima comemorare a morții (1 an)
  • La a treia comemorare - 3 ani (unele familii solicită un memorial în fiecare an, la comemorarea decesului) 

Pomana

Pe de altă parte, pomana reprezintă hrana și bunurile care sunt dăruite de familie sau de către cei apropiați, pentru sufletul celor decedați. De cele mai multe ori, pomana nu este doar pentru cei care participă la slujba de înmormântare, ci se vor pregăti și niște alimente care sunt distribuite celor nevoiași.

În ultimii ani această tradiție a suferit niște modificări din cauza pandemiei din 2020. În urma unor reglementări sanitare s-a impus ca familiile să ofere participanților la înmormântare pachete ambalate individual. De atunci, deși restricțiile au fost ridicate, cele mai multe persoane care se confruntă cu un deces aleg în continuare să ofere pachete de pomană în locul mesei tradiționale organizată în trecut acasă sau la restaurant. 


Importanța celor două tradiții


1. Consolarea familiei și prietenilor

Parastasul oferă familiei și prietenilor o oportunitate de a se reuni și de a-și exprima durerea, dar și de a găsi mângâiere în credință și în prezența celorlalți. Aceste momente de rugăciune și comuniune sunt de ajutor în procesul de vindecare emoțională și spirituală.

2. Întărirea legăturilor de comunitate

Ritualurile de pomenire aduc comunitatea împreună, întărind legăturile sociale și sprijinul reciproc. Participarea la aceste ceremonii este un act de solidaritate și respect față de familie și de memoria celui decedat.

Funero este alături de tine în momentele grele

Suntem alături de tine atunci când te afli în situația dificilă de a fi pierdut o persoană apropiată. De aceea, oferim o gamă largă de servicii funerare, de la repatrierea persoanelor decedate și până la organizarea de ceremonii religioase.