Imediat după decesul cuiva drag începe să se stabilească perioada de doliu psihologic. Practic, doliul reprezintă răspunsul emoțional al unui om la pierderea unui apropiat.
În această perioadă, stări de tristețe sau chiar furie încep să iasă la suprafață din ce în ce mai mult, fiind greu de gestionat. De aceea, este recomandat să ai grijă de persoana care tocmai trece printr-o pierdere.
Și, dacă tu ești acea persoană, nu te sfii să ceri suport emoțional. Aceste stări sunt complet normale, însă, pe moment, este de așteptat să te simți copleșit. Cumva, perioada de doliu psihologic are rolul de a te ajuta să te obișnuiești cu pierderea pe care tocmai ai suferit-o.
Ce este doliul psihologic
Doliul psihologic sau emoțional reprezintă procesul prin care trece fiecare persoană care a pierdut pe cineva. Cumva, acesta este răspunsul la șocul separării.
Cum se manifestă doliul psihologic
Doliul psihologic se poate manifesta foarte diferit, în funcție de fiecare persoană în parte. Unii oameni se pot retrage foarte mult în sine, nelăsând pe nimeni să intre în spațiu lor personal. Fac acest lucru pentru a reuși să-și înțeleagă mai bine durerea și ce s-a întâmplat pentru a accepta mai ușor pierderea suferită.
Alți oameni au nevoie de mult suport emoțional și multă atenție, de obicei, persoanele extrovertite. Aceștia își exprimă durerea cât mai vocal, pentru a se putea liniști, măcar pentru moment.
Sunt cazuri în care doliul psihologic nu se instalează imediat după pierderea cuiva drag, ci mai târziu. Mai sunt cazuri în care persoana respectivă nu-ți poate manifesta emoțiile imediat, manifestând mai degrabă o stare de confuzie și de amorțire emoțională.
După cum spuneam, doliul psihologic se poate manifesta diferit în funcție de fiecare persoană în parte. Însă există și o serie de sentimente pe care majoritatea oamenilor care trăiesc un eveniment de acest tip le pot trăi, și anume:
- stare de șoc, completată de o stare de amorțeală,
- tristețe, senzație de vid interior,
- anxietate, atacuri de panică,
- vinovăție,
- furie.
De obicei, doliul emoțional debutează cu starea de șoc pe care o resimți la vederea celui decedat. Așa cum am menționat mai sus, e posibil ca unele persoane să rămână mai mult timp în această stare.
Apoi totul continuă cu tristețe, sentimentul de vinovăție devenind foarte pregnant, gânduri că: aș fi putut face mai multe pentru el, nu am fost îndeajuns de atent la el sau de ce nu am stat mai mult timp împreună devin ruminative, adică revenim și revenim la ele ca într-o spirală.
Cât durează perioada de doliu psihologic?
Fiecare om este diferit, la fel și percepția lui asupra evenimentului care tocmai s-a întâmplat. Așa că aceleași reguli se aplică și în cazul duratei doliului psihologic.
Însă, cu cât stările scad în intensitate, cu atât persoana care a pierdut pe cineva intră mai ușor pe traiectoria călătoriei de acceptare.
În perioada doliului, durerea resimțită precum și toate celelalte stări sunt integrate la nivel psihic. De aceea, pentru unele persoane, acest proces poate fi mai dificil, pentru unele mai ușor.
H2. Cum înțelegi și combați depresia specifică doliului
Trecerea prin perioada doliului psihologic poate să aducă episoade depresive. Un fel de tristețe cronică, depresia se instalează aproape pe nesimțite și poate fi confundată cu amalgamul de sentimente greu de gestionat din această perioadă. Însă poți combate depresia specifică perioadei de doliu dacă ai lângă tine oameniu cărora le pasă de tine.
Înțelegerea tuturor stărilor abisale pe care le trăiești, așa cum le-ar numi psihologii, este o dovadă de curaj. Este important să-ți trăiești suferința și să-ți integrezi durerea pentru a putea reveni la realitate.
O metodă care te poate ajuta să depășești mai repede perioada doliului psihologic este scrisul, ca formă de terapie. Poți scrie orice, oricum, atât despre stările pe care le trăiești, cât și despre persoana care tocmai a trecut în neființă. Pentru a avea efect, singura condiție este să folosești un pix și o foaie.
O altă metodă care te poate ajuta să-ți înțelegi mai bine stările este desenul. O dată ce suferința ta ia formă pe hârtie, te poți simți un pic mai bine.
Nu uita, echipa Funero îți stă la dispoziție cu sfaturi și ajutor privind pierderea celor dragi. Îți poți aminti de cei trecuți în neființă cu ajutorul memorialului Funero.